Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sarıaltun: Cevizimiz Dünya Markası Olacak!

Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit ilçesi Belediye

Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit ilçesi Belediye Başkanı Hanefi Sarıaltun, “Cevizimiz bir dünya markası olacak bu sebeple ceviz işleme tesisimizin yapılması, dünya pazarına açılmamıza büyük katkı sağladı” dedi.

Çağlayancerit ve Bertiz Bölgesi, Kalaycı cevizi, Kemallı Kalaycı cevizi olarak, Çağlayancerit Cevizi, Kahramanmaraş ilinin Çağlayancerit ilçesinin yerli çeşidi olup; dolgun gövdeli, ekstra irilikte, açık sarı iç renginde, yumuşak yapılı ve kolay kırılarak içi tüm olarak çıkarılabilen, antraknoza ve iç kurduna dayanıklı cevizdir. Erkek ve dişi çiçek oluşum zamanları birbirine yakın olduğundan meyve verimi yüksektir. Çiçeklenme Nisan-Mayıs aylarında gerçekleşmektedir. Çağlayancerit Cevizinde ilk yapraklanma Mart ortasından Nisan başına kadardır. Yaprak dökümü Kasım ve Aralık ayında gerçekleşmektedir.

Başkan Hanefi Sarıaltun, “Cevizimizin dünya markası olması için çalışmamız devam ediyor, coğrafi işareti ve dünya markası bir ceviz olmasında geçen yıl kurulan ve bu yıl tam kapasite çalışan ceviz işleme tesislerimiz bölge çiftçisine büyük kolaylık sağladı.

Toprak, su, coğrafi yapısı sebebi ile Çağlayancerit cevizinin çok farklı lezzeti olduğunu ifade eden Başkanı Hanefi Sarıaltun, “Çağlayancerit ilçesi, merkez, belde ve köyleri ile coğrafi konum itibari ile ceviz yetiştiriciliğine uygun iklim şartlarına sahiptir. Taban suyu seviyesi 2,5 – 3 metreden yukarı olmayan, fazla su tutmayan, gevşek alüvyonlu toprak yapısı ile ceviz kökleri derine uzadıklarından rutubetli, derin ve yumuşak toprak yapısı ile Çağlayancerit cevizinin gelişimine çok uygundur. İlçede tohumdan yetişmiş ağaç sayısının çok fazla olması, cevizin kalite ve verim olarak üstün özelliklere sahip olmasını sağlamaktadır. Tamamen doğal ortamlarda hiçbir zirai ilaç ve suni gübre kullanılmadan yetiştirilmektedir.

Çağlayancerit Cevizi her yıl düzenli meyve verir. 7 yaşında meyve verimine başlamakta. 10-12 yaşında ekonomik olgunluğa erişmekte ve ortalama 1500 – 2000 adet ceviz vermektedir. 50 yıl sonra ise Ceviz kerestesi dünyanın en iyi kerestesi olarak para etmektedir.” dedi.