Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İstanbul-Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier: Türkler ülkemizin inşasına yardımcı oldu

Bu haberin fotoğrafı yok

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Sirkeci Garı ziyareti sonrası açıklamalarda bulundu

Sevda SARIKAYA- Fırat ALKIZ-İSTANBUL -İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir araya gelen Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Fatih’teki Sirkeci Tren Garı’ndaki Demiryolu Müzesi ve ‘Gurbette Hasret’ sergisini ziyaret etti. Ziyaretin ardından konuşan Steinmeier, “Bu tren istasyonu, iki ülke arasındaki yakın bağı simgelemektedir. Alman mimar August Jachmund tarafından tasarlanan gar, Doğu ile Batı’yı birbirine bağlayan Orient Express’in son durağıydı” dedi.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, 63 yıl önce Almanya’ya iş gücü göçünün başladığı yer olan Fatih’teki Sirkeci Tren Garı’nda İBB başkanı Ekrem İmamoğlu ve İstanbul Valisi Davut Gül ile Demiryolu Müzesi’ni ve Almanya’ya Türk işçilerin göçü temalı ‘Gurbette Hasret’ sergisini ziyaret etti. Ziyaretin ardından konuşan Steinmeier, pek çok hikayenin bu tren istasyonunda başladığını belirterek, “Bugün ülkemizde yaklaşık 3 milyon Türk kökenli insan yaşıyor ve toplumumuzu şekillendirmeye ve biçimlendirmeye yardımcı oluyor. Ülkemizin inşasına yardımcı oldular, ülkemizi güçlü kıldılar ve toplumumuzun kalbinde yer aldılar. Türkiye’ye gerçekleştirdiğim bu seyahatte bize eşlik eden konuklar buna örnek oldu. Bu tren istasyonu, iki ülke arasındaki yakın bağı simgelemektedir. Alman mimar August Jachmund tarafından tasarlanan gar, Doğu ile Batı’yı birbirine bağlayan Orient Express’in son durağıydı” diye konuştu.

“GÖÇMENLERİN HİKAYELERİ HEM TÜRK HEM ALMAN TARİHİNİN BİR PARÇASI”

Almanların 1930’larda yeni başkent Ankara’nın tasarımına ve inşasına destek olduğunu anlatan Steinmeier, 1960’lardan itibaren genç Federal Almanya’nın ekonomisinin kurulmasına yardım edenlerin de Türkiye’den gelen misafir işçiler olduğunu söyledi. Steinmeier, “Almanya’da bizler, bir ay sonra Federal Cumhuriyetimizin 75. doğum gününü kutlarken bunu; Türk-Alman göçmenlerin milyonlarca hikayesinin tarihimizin bir parçası olduğu bilinciyle yapacağız. Bu nedenle Federal Anayasa’nın yıl dönümünden önce Türkiye’yi bir kez daha ziyaret etmiş olmam benim için önemliydi. Onlar, göçmen geçmişi olan insanlar değiller. Almanya, göçmen geçmişi olan bir ülke. Onların hikayeleri hem Türk tarihinin hem de Alman tarihinin bir parçası. Onlar, bizi biz yapan şeylerin bir parçası. Türkiye ve Almanya’nın özel ve yoğun ilişkileri özellikle kriz durumlarında ortaya çıkıyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Almanya’da büyük dayanışma sağlandı. Türkiye’ye yardım malzemeleri gönderildi. Yarın da Gaziantep’in deprem bölgesini ziyaret ederek felaket mağdurları ve yardım görevlileriyle bir araya geleceğiz “dedi.

“YOLCULUĞUMUZA SİRKECİ TREN İSTASYONU’NDAN BAŞLAMAMIZ TESADÜF DEĞİL”

Steinmeier, “Buraya geleli çok olmadı ama şimdiden şunu söyleyebilirim. Buraya Alman olarak gelen herkes açık kollarla karşılanıyor. Bu, sadece Türk misafirperverliğinden kaynaklanmıyor. Esas olarak günlük yaşamın her yerinde hissedebileceğiniz yakın insani bağlardan kaynaklanıyor. Her yıl Türkiye’ye gelen 5 milyon Alman turistin bu bağların ne kadar yakın olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla bugün yolculuğumuza Sirkeci Tren İstasyonu’ndan başlamamız tesadüf değil”

Görüntü dökümü:

Steinmeier’ın konuşması

Genel ve detay görüntüler