Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kahramanmaraşlı Bu Müjdeyi Bekliyordu… Hüsrana Uğradı!

Asrın Felaketini en derin

Asrın Felaketini en derin yaşayan şehirlerden biri olan depremin Merkez üssü Kahramanmaraş’ta eşya yardımı ile ilgili belirsizlik sürerken yetkili mercilerinde konu hakkındaki yorumları dikkat çekti. Son Dakika Haberleri…

6 Şubat tarihinde yaşanan asrın felaketinde depremin en ağır yaralarını alan Kahramanmaraş yerle bir olmuştu. Kahramanmaraş’ın şehir genelinde binlerce bina ve iş yeri kaybı bulunuyor.

10 BİNLERCE EV EŞYASIYLA BİRLİKTE YIKILDI

Kahramanmaraş genelinde ilk depremler sırasında 10 bin civarında bina, 10 binlerce bağımsız bölüm yıkıldı. Bu evlerin içerisinden birçok vatandaş eşyalarını çıkaramadı, bütün birikimleri enkaz altında yok oldu. Kahramanmaraş’ta binlerce vatandaş üstlerindeki bir elbise ile sokağa çıktılar ve tek varlıkları o oldu.

Hayatları boyunca büyük emeklerle evini yapan eşyalarını düzen vatandaşlar bir günde içlerinde eşyalarla birlikte her şeylerini kaybettiler. 10 binlerce depremzede bu mali acıyı yaşamış oldular.

Depremin şokunu atlatamayan Kahramanmaraşlılar yılların emeklerinin enkaz olarak götürülmesine de oldukça derinden etkilendiler. Bir yandan yaşadıklarına üzülen depremzedeler diğer yandan mali kayıplarını nasıl toparlayacaklarını dert ediyorlardı.

GÜNLERCE HASARLAR TESPİT YAPTILAR

Depremden kısa bir süre sonra vatandaşlardan eşya kayıplarının yazılması istendi. Depremzedeler için büyük bir umut oldu. Maliye yakınlarında kurulan çadırlarda haftalar süren hasar tespit formu doldurma işlemi sonucu büyük bir mutluluk yaşadılar. Her ne kadar bazılarının suistimal yaptığı yönünde eleştiriler olsa da bazı depremzedelerinse gerçekten büyük kayıpları oldu.

Hatta devletten eşya yardımlarını alacağına çok güvenen bazı depremzedeler “nasıl olsa tespit tutanağına yazdık, bir şekilde bize ödenecek” diye düşündükleri için alabileceği eşyaları dahi çıkarmadılar. Öylece enkazın arasına karışarak hafriyat döküm sahasına gitti.

ÜZERİNDEN 14 AY GEÇTİ

6 Şubat Depremlerinin üzerinden 14 ay geçti. Bizde şehrin Gazetecisi olarak depremzede vatandaşların bu beklentilerinin peşine düştük. Depremzedelerin bu umudu boşuna mıydı? İnsanlar tespit tutanağı için günlerce boşuna mı yol gidip geldi? Üstünden 14 ay geçmesine rağmen vatandaşa eşyaları neden verilmedi? Eğer bu yardım verilmeyecekse neden eşya hasar tespiti istendi?

Gerekli görüşmeler sonrasında bunu bilecek kurumun Maliye olduğu halen bazı işlemlerinde o kurum üzerinden devam ettiği belirtildi. Gerekli görüşmeleri yaptığımız Maliye yetkilisi bu konuda resmi bir konuşma yapamayacağını belirtti. Memur olduğu için isminin verilmesini istemedi.

EVRAKLAR SİSTEME İŞLENDİ

Fakat bu konuda verdiği bilgileri özetleyecek olursak, depremzede vatandaşların beyan etmiş oldukları evraklar sisteme işlenmiş durumda. Fakat herhangi bir gelişme şu an itibariyle bulunmuyor. Her ne kadar ödeme Maliye Bakanlığı aracılığıyla dağılacak olsa da asıl tespit eden ve sorumlu olan merci Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olduğu belirtildi.

HERKESE AYNI ÜCRET Mİ VERİLECEK?

Ödeme tercihlerinin nasıl olacağının yani belirtilen rakama göre mi yoksa bir meblağ belirlenerek ödeme yapılıp yapılmayacağı yönünde de kesin bir şey olmadığı ikisinin de olabileceği aktarıldı. Belki 2020 depreminde olduğu gibi herkese aynı ücretin verilebileceği de ön görülenler arasında. Bir başka bilgi ise belki bu yıl içerisinde yardımın ödene bileceği ön görünün yaz ayları gibi olsa da kesin bir verinin olmadığı aktarıldı.