Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İstanbul- Murathan Kalyoncu: Projemiz Avrupa’da devam eden en büyük boru hattı projesi

Mikail BIYIKLI-Erdi DEMİR/BÜKREŞ, –

Mikail BIYIKLI-Erdi DEMİR/BÜKREŞ, – KALYON Holding’in yapımını üstlendiği Romanya’nın Karadeniz kıyısı – Podişor Doğal Gaz Boru Hattı projesiyle ilgili konuşan Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murathan Kalyoncu, “Avrupa’da halihazırda devam eden en büyük boru hattı özelliğini taşıyor projemiz. Burada 12 milyar metreküp gaz temini sağlayabilecek bir altyapıya sahip. 48 inçlik borularımızla beraber Romanya’nın doğalgaz ihtiyacının yarısına yakınını bu doğalgaz boru hattıyla temin edecekler” diye konuştu.

Romanya’nın Karadeniz kıyısı – Podişor Doğal Gaz Boru Hattı ihalesini Kalyon Holding, 2020 yılında uluslararası rakiplerini geride bırakarak kazandı. Proje, Romanya’nın Karadeniz’de yer alan doğalgaz rezervlerinde yapacağı kapasite artırımıyla çıkaracağı ilave gazın ülkenin iç kesimlerindeki bağlantı noktalarına ulaştırılmasını kapsıyor. Proje Avrupa Birliği’nin (AB) ve Romanya’nın artan gaz ihtiyacının karşılanması ve enerji arz güvenliği açısından önem taşıyor. SNTGN Transgaz ile geçen yıl imzaların atılmasının ardından projenin inşası geçtiğimiz Haziran ayında başlamıştı. Cumartesi günü, ‘Karadeniz – Podişor Doğal Gaz Hattı Boru İndirme Töreni’ düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Romanya Başbakan Yardımcısı Marian Neacşu, Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murathan Kalyoncu, SNTGN Transgaz Genel Müdürü Ion Sterian, Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanvekilli Lütfi Elvan ve holding yetkilileri katıldı. Törende açılış konuşmasını yapan Murathan Kalyoncu, katılımcılara Kalyon Holding tarafından yapılan projeleri gösteren bir video izlettirdi. Boru indirme töreninin ardından Murathan Kalyoncu gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“PROJEMİZİN YÜZDE 23’ÜNÜ TAMAMLAMIŞ OLDUK İLK BORULARIMIZI TOPRAĞA İNDİRDİK”

Gazetecilere projeyi değerlendiren Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murathan Kalyoncu, “Burada bugün ilk boru indirme törenini yaptığımız doğalgaz boru hattı inşaatımız özellikle Avrupa’nın gaz bağımsızlığı için çok önemli bir boru hattı burası. Çünkü bu hem Romen tarafının Karadeniz’i keşfettikleri doğalgazın Avrupa’ya temini, hem de Türk gazının Avrupa tarafından kullanılması gerektiği takdirde küçük Köstence gibi kasabaların temini konusunda çok kritik bir proje burası. Projemiz 308 kilometre uzunluğunda, yaklaşık 100 bin ton çelik boru kullanıyoruz. Bu boruların büyük bir çoğunluğunu Türkiye’den temin ediyoruz. Burada bizim Kalyon İnşaat olarak tercih edilmememizin en önemli sebeplerinden bir tanesi Türkiye’de edindiğimiz gerek TANAP boru hattındaki deneyimimizi, gerek Silivri su altı doğalgaz depolama tesisinde edindiğimiz birikimimizle burada teknik olarak tercih edilen müteahhit firması olduk, mühendisliğimizi ön plana katarak. Bu konuda burada çalışmalara daha hızlı, daha güvenilir şekilde devam etmeye çalışıyoruz. Doğalgaz boru hattı tabii ki çok kolay bir iş değil; çok teknik bir iş. Çünkü boruları toprağın altına indirdikten sonra müdahale etmesi çok mümkün olmuyor. Burada biz yaklaşık 20 bin conta kaynağı yapıyoruz ve bu kaynakların daha sonrasından gaz kaçırma ihtimali çok büyük risk teşkil ediyor. O yüzden büyük bir özveriyle ve güven sağlayacak şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Burada bugün projemizin yüzde 23’ünü tamamlamış olduk; ilk borularımızı toprağa indirdik. 308 kilometrenin 300 kilometresini bugün toprağımıza indirmiş olduk” dedi.

“ROMANYA’NIN DOĞALGAZ İHTİYACININ YARISINA YAKININI BU DOĞALGAZ BORU HATTIYLA TEMİN EDECEKLER”

Bir gazetecinin boru hattının kapasitesini ve Avrupa’nın en büyük boru hattı projesi olmasını nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine Murathan Kalyoncu, “Avrupa’da halihazırda devam eden en büyük boru hattı özelliğini taşıyor projemiz. Burada 12 milyar metreküp bir gaz temini sağlayabilecek bir altyapıya sahip. 48 inçlik borularımızla beraber Romanya’nın doğal gaz ihtiyacının yarısına yakınını bu doğalgaz boru hattıyla temin edecekler” yanıtını verdi.

“KEŞFETTİĞİMİZ REZERV ROMENLERİN REZERVİNİN YAKLAŞIK 8 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE”

İki ülke açısından projenin istihdama katkısı ve Romanya-Türkiye arasındaki enerji ilişkilerine projenin katkısı nasıl olur sorusuna ise Murathan Kalyoncu, “Türkiye hem konumu gereğiyle hem de mühendislik kapasitesi gereğiyle Avrupa için vazgeçilmez bir ülke konumuna gelmiştir artık. Çünkü buradaki boru hattı Türkiye’de keşfedilen doğalgazın da bizim keşfettiğimiz rezervimiz Romenlerin rezervinin yaklaşık 8 katı büyüklüğünde. Bu gaz bağımsızlığı için çok önemli bir rol oynamakta. Buradaki istihdamda da şu anda havalar kışı geçirdik malumunuz. Çok fazla sahada operasyonumuz olamadı. 400 kişiyle çalıştık sahada. Önümüzdeki dönemde bin 200 kişiye kadar çıkacak. Tabii ki mühendislikten bahsettik, Türk mühendisliğinden bahsettik. Burada en kilit merkez personelimizi ve mühendis kadromuzun hepsini Türkiye’den getirdik. 100’e yakın Türk personelimiz var. Geri kalanları Romenler tarafından karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

“DOĞU AVRUPA’DAKİ OPERASYONUMUZ İÇİN BİR MERKEZ OLARAK GÖRMEK İSTİYORUZ”

Gelecekte Türkiye-Romanya arasında yeni projelerin olup olmayacağının sorulması üzerine Kalyoncu, “Kesinlikle olur. Çünkü biz Romanya’ya geldik. Bu Romanya’daki ilk projemiz. Romanya’dan ziyade Batı Avrupa için bir merkez olarak görmek istiyoruz. Doğu Avrupa’daki operasyonumuz için bir merkez olarak görmek istiyoruz. Burada ve civardaki ülkelerde, Moldova da dahil olmak üzere çok yakından bakıyoruz. Aynı şekilde Katar’da da doğalgazla alakalı takip ettiğimiz bir iş var. O da çok büyük bir iş. İnşallah güzel haberlerini yakın zamanda alırsınız” dedi.

Görüntü Dökümü

—————

-Murathan Kalyoncu’nun katılımcılara video izlettirmesi

-Törene katılanların butona basması

-Boru hattının toprağa indirilmesi

-Törenden görüntüler

-Murathan Kalyoncu ile röportaj

-Genel ve detay görüntüler