Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İşitme Kaybının Demans Riskini Arttırdığına Dair Bahçeşehir Üniversitesi’nin Çalışmaları Sonuçlandı

İŞİTME KAYBININ DEMANS RİSKİNİ

İŞİTME KAYBININ DEMANS RİSKİNİ ARTIRDIĞI UYARISI!

Bahçeşehir Üniversitesi’nde görevli Odyoloji Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Serpil Çapar, işitme kaybının dünya genelinde yaklaşık 466 milyon insanı etkilediğini belirterek, ileri derecede işitme kaybının demans riskini beş kat artırabileceğini vurguladı. Çapar, işitme cihazı kullanımının büyük önem taşıdığını ifade etti.

Uzmanlar, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 5’inden fazlasının işitme sorunu yaşadığını ve bu durumun 432 milyon yetişkini etkilediğini açıkladı. Çapar, işitme kaybının 65 yaş üstü kişilerde daha sık görüldüğünü ve bu durumun yaşlı nüfusta daha da artacağını belirtti. İşitme kaybı yaşayan bireylerde bilişsel gerileme, sosyal izolasyon ve depresyon gibi risklerin ortaya çıkabileceğini dile getirdi.

Araştırmalar işitme kaybı ile bilişsel bozukluk arasında güçlü bir ilişki olduğunu ortaya koyarken, yapılan çalışmaların işitme kaybı tedavisinin demans riskini önemli ölçüde azaltabileceğini gösterdiğine dikkat çekildi. Çapar, işitme cihazı kullanımının bilişsel düşüşü yavaşlatabileceğini ve uzun vadede demans riskini yüzde 19 oranında azaltabileceğini belirtti.