Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

9 MAYIS DÜNYA ÇÖLYAK GÜNÜ

Her yıl 9 Mayıs

Her yıl 9 Mayıs ‘ta çeşitli etkinliklerle Çölyak hastalığına dikkat çekiliyor.
Bu kapsamda Andırın İlçe Sağlık Müdürlüğü de çeşitli etkinlikler düzenleyerek vatandaşları ve öğrencileri bilgilendirdi.
Okullarda ve İlçemizin birçok alanında öğrenciler ve vatandaşları bilgilendiren İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri, broşürler dağıtarak hastalığa dikkat çektiler.

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR

Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli proteine maruz kalma sonucu gelişen, kronik, immün aracılı bir ince bağırsak enteropatisidir.
Çölyak hastalığı temelde ince bağırsağı etkilesede, klinik özellik yelpazesi hem intestinal hem de ekstraintestinal semptomlar ile çok geniştir. Her yaş grubunda, her ırkta ve her iki cinste de görülebilir.


ÇÖLYAK HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NEDİR?

  • Uzun süren ishal
  • Tekrarlayan karın ağrısı
  • Uzun süren kabızlık
  • Tekrarlayan kusma
  • Kilo alamama, kilo kaybı
  • Boy kısalığı
  • Ergenlik gecikmesi
  • Kansızlık
  • Kemik erimesi
  • Kısırlık, tekrarlayan düşükler Bu bulguların biri veya bir kaçı birlikte olabilir.

Çölyak hastalığı belirti olmaksızın, sessiz gidiş gösterebilir.
Çölyak hastalığında etkin olduğu bilinen tek tedavi, glutenin ömür boyu diyetten çıkarılmasıdır. Glutensiz diyet uygulanmasındaki amaç, hastalığın var olan semptomlarını kontrol altına almak, hastaların yaşam kalitelerini arttırmak ve hastalıkları ile ilgili komplikasyonların oluşmasını önlemektir. Özellikle çölyak hastalığında erken tanı çocuklarda büyümenin yakalanmasında, uzun dönem komplikasyonlarının önlenmesinde önemlidir.
Hastaların çoğunda, diyet tedavisine tam uyum sağlamalarının ardından klinik bulgularının tamamen düzeldiği, serolojinin normale döndüğü gözlenmektedir.
Çölyak hastalığı, bilindiği üzere hem çocuklar hem de erişkinlerde geniş bir klinik yelpazeye sahiptir. Organizmada etkilemediği sistem ya da organ yoktur. Tüm sistemlere yönelik semptomlara neden olması çok ciddi tanı karmaşasına yol açmaktadır. Bu durum tıbbın her disiplininden hekimleri ilgilendiren evrensel bir sorundur.
Geçmeyen, yineleyen ve adı konulamayan her türlü sağlık sorununda çölyak hastalığının akla getirilmesi gerekir.
Toplumda tanı almamış hastalar buz dağının görünmeyen kısmıdır. Teşhis yöntemlerinden kan testleri serolojik özel testler ile ön tanı konmakta ancak kesin tanı ince bağırsak biyopsisi ile konmaktadır. (ANDIRIN POSTASI)