Yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte enfeksiyon riskleri de artmaya başladı. Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara, özellikle yaz aylarında havuzların sık kullanılmasının enfeksiyon riskini artırdığını belirtiyor. Büyük çocuklar ve hatta yetişkinlerin bile bu virüsten etkilenebileceğine dikkat çeken Dr. Kara, korunmanın hijyen kurallarına riayet etmek ve belirtileri erken teşhis etmekle mümkün olduğunu vurguluyor.
El, ayak ve ağız hastalığının özellikle küçük çocuklarda sıkça görülen bir virütik hastalık olduğunu ifade eden Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara, özellikle yaz aylarında bu enfeksiyonun sıklıkla karşılaşılabileceğine işaret ediyor.
Dr. Kara, hastalığın enfeksiyon yayma potansiyelinin hastalığın erken döneminde yüksek olduğunu belirtiyor. Bu sebeple virüsle enfekte olan oyuncakların paylaşılmasının, ortak kullanım alanlarının ve çocuk havuzlarının hastalığın kolayca yayılmasına neden olabileceğine dikkat çekiyor.
Hastalığa yakalanmanın ardından belirtilerin genellikle 3-7 gün içinde ortaya çıktığını aktaran Doç. Dr. Manolya Kara, hastalığın belirtileri arasında ateş, boğaz ağrısı, baş ve kas ağrıları, halsizlik, kusma, karın ağrısı veya ishalin yer aldığını belirtiyor. Ayrıca ağız içinde, el ve ayak tabanlarında sıvı dolu döküntülerin görülebileceğini sözlerine ekliyor.
En önemli korunma yönteminin el hijyenine dikkat etmek olduğunu vurgulayan Dr. Kara, ellerin sık sık ve doğru şekilde yıkanmasının hastalığın yayılmasını önlemede etkili olduğunu belirtiyor. Ayrıca öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burnun mendille veya dirsekle kapatılmasının, virüsün yayılmasını engellediğini ifade ediyor.