Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“OSMANİYE YER FISTIĞINA EL BİRLİĞİYLE DESTEK OLALIM”

Osmaniye Belediyesi tarafından Yağlı

Osmaniye Belediyesi tarafından Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde düzenlenen “Osmaniye Yer Fıstığı” konulu panelde konuşan Belediye Başkanı İbrahim Çenet, kamu sektörü özel sektör ve üniversiteye çağrı da bulunarak yer fıstığının yetiştirilmesinden pazarlanmasına kadar olan sürece el birliğiyle destek vermeleri gerektiğini söyledi.

Osmaniye Belediyesi’nin organizasyonunda Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde “Osmaniye Yer Fıstığı” konulu panel düzenlendi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan panel Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tanıtım filmi ile devam etti. Tanıtım filminin izlenmesiyle protokol konuşmalarına geçilen panelde Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Engin Gönen, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Şerafettin Çakal, Belediye Başkanı İbrahim Çenet ve Vali Erdinç Yılmaz panelin konusuna değinen birer konuşma yaptılar.

“YER FISTIĞIMIZA SAHİP ÇIKALIM”

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi’ne düzenlenen terör saldırısında şehit düşenlere rahmet yaralananlara acil şifalar dileyerek konuşmasına başlayan Belediye Başkanı İbrahim Çenet, “Bizim çocukluğumuzda hep şam fıstığı derlerdi sonra Gaziantep bir dakika ya bu fıstığın adı antepfıstığı olacak dedi ve fıstığına tohumuna sahip çıktı. Bugün kimse şam fıstığı demiyor. Herkes buna antepfıstığı diyor. Bizimde geçmiş tecrübelerimizden bir taş köprü sarımsağı dediğimiz zaman 18 bin ton ürün yetiştiriyorlar milyonlarca ürün de yetiştirse çin sarımsağı bir taş köprü sarımsağının yerini alamıyor. Çünkü özellikle tohum sertifikasyonları ve üretim süreçleri ürünü faklı kılıyor. Osmaniye’de tarıma dayalı bir toplum. Hepimiz tarıma dayalı ailelerin çocuklarıyız. Çocukluğumuzdan beri de ekmek yedik. Şimdi yer fıstığımıza inşallah Yağlı Tohumlar Enstitümüzün de bizlere verdiği güçle sahip çıkalım. Kendimize de yol haritamızı belirleyelim. Bizde Osmaniye Belediyesi olarak bu ürünümüzüm yetiştirilmesinden pazarlamasına varıncaya kadar kamu olsun özel sektör olsun üniversitemiz olsun el birliğiyle destek olalım.” diye konuştu.

Vali Erdinç Yılmaz ise, “Türkiye’de yer fıstığının işleme piyasası yüzde 90 Osmaniye’mizde. Tescilli bu ürünümüzün gelecekte de bu öncülüğünü her daim sürdürebilmesi açısından geleceğe ufuk tutma anlamında yol gösterme anlamında bize çok değerli bilgiler sunacağını düşünüyorum. Burada bu bilgileri sunacak olan bilim insanlarımıza yer fıstığımıza tarımımıza yapacakları katkıdan dolayı şimdiden çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Tarla Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Suat Yılmaz başkanlığında ilk olarak Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halis Arıoğlu yer fıstığı Arge ve İnovasyon Çalışmaları hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitü Müdürlüğü’nde görevli Dr. Işılay Lavkor’un Aflatoksinle Mücadele Yönetmeleri hakkında bilgilendirmeler yaptığı panelde Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Kadirli Uygulamalı Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Ünal Turhan Gıda Güvenliği ve Önleyici Yöntemler, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Oğuz Alibekirlioğlu Yer Fıstığında Ticari Ekosistem ve Yatırım Önerileri üzerine sunum yaptı.

Katılımcıların sorularının cevaplandırılmasıyla tamamlanan panelin sonunda Belediye Başkanı İbrahim Çenet, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Tarla Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Suat Yılmaz, Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Kolabaş ve Cevdetiye Belediye Başkanı Mehmet Özer tarafından panele konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Halis Arıoğlu’na, Dr. Işılay Lavkor’a, Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Ünal Turhan’a ve Oğuz Alibekirlioğlu’na katılım belgesi taktim edildi.