Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Güngör: Turizm Potansiyelini Artırıyoruz

Onikişubat’ta görev yapan muhtarlarla

Onikişubat’ta görev yapan muhtarlarla Ali Kayası Cam Teras ve Turizm Tesisleri’nde bir araya gelen Başkan Hayrettin Güngör; “Depremin getirdiği hasarı ortadan kaldırırken şehrimizi her alanda cazibe merkezi haline dönüştürmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ali Kayası Cam Teras, deprem dönemiyle inşaatı duran ve ardından yapımını devam ettirdiğimiz projelerimizden biri. Bu tesis sadece Türkiye’nin değil dünyanın en güzel cam teraslarından bir tanesi oluyor. İnşallah Eylül ayı sonuna kadar bu tesisimizi tamamlayarak hizmete açmayı planlıyoruz” dedi.

 Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör; Onikişubat ilçesinde görev yapan muhtarlarla, yapımında sona gelinen Ali Kayası Cam Teras ve Turizm Tesisleri’nde bir araya geldi. Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri, AK Parti Onikişubat İlçe Başkanı Mücahit Kara, Onikişubat Muhtarları Yardımlaşma Derneği Başkanı Ramazan Gürbak ve Onikişubat Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Kılçık’ın da yer aldığı programda Başkan Hayrettin Güngör; kalıcı konut ve iş yerleri, geçici esnaf çarşıları, yerinde dönüşüm, kentsel tasarım projesi, hak sahipliği ve turizm yatırımları gibi pek çok konuda katılımcılara bilgiler aktardı. Bölgede yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen Başkan Güngör, muhtarlardan gelen soruları da yanıtladı.

 Kahramanmaraş’a 112 Bin Kalıcı Konut

Programda kon uşan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, “Asrın felaketinin ardından Yeni Kahramanmaraş’ın inşası noktasında her alanda çok ciddi bir çalışma yürütülüyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bakanlıklarımız, milletvekillerimiz, kamu kurum ve kuruluşlarımızla birlikte yüksek bir koordinasyonla gayret ediyoruz. Dünyanın gördüğü en büyük felaketlerden birinde dünyanın en büyük çalışma ve dayanışmasına şahitlik ediyoruz. Kahramanmaraş’ımıza da 82 bin kalıcı konut ve 30 binin üzerinde köy evi inşa ediliyor. Şu ana kadar ihalesi yapılıp başlayan konut sayımız ise 40 binin üzerinde. Bu sayı her geçen gün artıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın belirlediği hedef doğrultusunda inşallah kalıcı konutlarımızın büyük bir çoğunluğu 1 yıl içerisinde tamamlanıp teslim edilecek” dedi.

 

Kentsel Tasarım Projesinin İlk Etabının Temelleri Atıldı

Bakanlık tarafından başlatılan kentsel tasarım projesine ilişkin bilgiler aktaran Başkan Güngör, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’mız, yıkımın en fazla olduğu ve zemin etüt çalışmalarının tamamlandığı Azerbaycan Bulvarı, Trabzon Caddesi ve Hükümet Bulvarı’nda kentsel tasarım projesi başlattı. 10 Ağustos tarihinde de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki’nin katılımıyla Hükümet Bulvarı’nda kentsel tasarım projemizin ilk etabının temelini attık. Dönüşüm faaliyetleri peyderpey devam edecek. Şehrimizin merkezinde bizim hem coğrafyamıza hem de kültürümüze uygun konut ve iş yerleri oluşturulacak. Şehir hafızamızı yaşatmak için Valilik binamız yine Trabzon Caddesi’ndeki mevcut yerine inşa edilecek” diye konuştu.

 Yerinde Dönüşüme Yoğun İlgi

Yerinde dönüşüm projesine ilginin yoğun olduğunu vurgulayan Güngör, “Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçelerimizi esas aldığımızda Akyar, Karacasu ve Önsen bölgesinde toplamda 15 bin kalıcı konut yapılıyor. Yıkılan ve hak sahipliğine konu olan yapıların büyük bir çoğunluğu yine yerinde yapılacak. Bakanlığımız da bu konuda ciddi bir çalışma yapıyor. Yerinde dönüşüm projesi hayata geçirildi. Kahramanmaraş’ımızda 35 binin üzerinde hemşehrimiz yerinde dönüşümden faydalanmak için müracaat etti. Bu süreçler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından oluşturulan ve belediyelerimizin de temsilcilerinin bulunduğu ofisler tarafından yürütülüyor” dedi.

 Orta Hasarlı Binalar İçin 3 Yöntem

Orta hasarlı binalara ilişkin de açıklamalarda bulunan Başkan Hayrettin Güngör, “Yapılan zemin etütü çalışmasında uygun olmayan alan olarak belirlenen alanlardaki orta hasarlı binalar yıkılacak. Bunun dışında kalan orta hasarlı binalar için 3 yöntem var. Birincisi, güçlendirme yapılabilecek. Kat Malikleri Kanunu’na göre orta hasarlı bir binanın malikleri yüzde 80 oranında mutabakat sağlamışlarsa, projeyi hazırlayıp güçlendirme ruhsatı için ilçe belediyelerine başvurabilirler. Güçlendirme projesi hazırlayıp belediyeye ruhsat için başvuran hak sahiplerinden harç ve ücret alınmayacak. İkinci olarak hak sahipliği konusu var. Performans analizi sonucunda orta hasarlı binanın yıkılması gerekiyorsa bu binada yaşayanlar hak sahipliğine konu oluyor. Burada hemşehrilerimiz kalıcı konutlarda hak sahibi olabiliyor. Üçüncü olarak da yerinde dönüşüm yöntemi bulunuyor” dedi.

Su Sorunu Çözüme Kavuşuyor

Depremlerde hasar alan alt ve üstyapıların onarılması için çalışmaların devam ettiğini belirten Başkan Güngör, “Asrın felaketinde alt ve üstyapımız da ciddi hasar aldı. Büyükşehir Belediyemizin sorumluluk ağındaki yollarda depremin oluşturduğu hasar 1,5 Milyar TL’nin üzerinde. Bunların tamamını tekrar elden geçiriyoruz. Şehir merkezimizde, ilçelerimizde ve kırsal mahallelerimizde ulaşımı iyileştirmek için çalışmalarımız durmaksızın devam ediyor. Zaten eski olan ve depremde hasar alan altyapımızın yenilenmesi de çok ciddi bir maliyet oluşturuyor. Su kayıplarımız arttı. Yaz aylarının da kurak geçmesiyle su kaynaklarımızda azalmalar meydana geldi. İçmesuyunun sulamalarda kullanılması da diğer bir etken. Su sorununu çözüme kavuşturmak için bakanlıklarımızla ciddi projeler hayata geçiriyoruz. 3 yıldır üzerinde çalıştığımız Kısık Barajı’nın ihalesi gerçekleştirildi. 30 milyon metreküpün üzerinde su toplama kapasitesine sahip bir baraj. Birçok ilçemizi besleyecek bir kaynak. Bu noktada İller Bankası ile de ortak bir proje gerçekleştiriyoruz. Şehrimizin su sorununu çözüme kavuşturacağız” diye konuştu.

 Turizm Yatırımları Sürüyor

Turizm alanlarında yürütülen ve planlanan projelere de değinen Güngör, “Kahramanmaraş, birçok alanda çok büyük potansiyele sahip bir şehir. Biz de Kahramanmaraş’ımızın sahip olduğu bu değerleri daha fazla geliştirmek ve şehrimizin katma değerini artırmak için bir plan dâhilinde projelerimizi hayata geçirmeye devam ediyoruz. Şehrimiz, dünyada birçok şehre nasip olmayan doğal güzelliklere sahip. Bizler de sahip olduğumuz bu doğal mirası daha da geliştirerek şehrimizin turizm potansiyelini artırmak için gayret ediyoruz. Bu projelerimizden birisi de Ali Kayası Cam Teras ve Turizm Tesisleri. Şehir merkezine çok yakın bir konumda bulunan bu tesise ulaşım sağlayan yolumuzu asfaltlıyoruz. Projenin ilk etabında buraya restoran, ahşap yürüyüş alanları, cam teras ve otopark kazandırıyoruz. İkinci aşamada, buradaki iki kaya arasına bir köprü inşa edeceğiz. Üçüncü aşamada ise; Menzelet Barajı’ndan buraya tekneyle bağlantı sağlayacağız. Yine bölgede doğaseverler için kamp alanları oluşturacağız. Sadece Türkiye’nin değil dünyanın en güzel cam teraslarından bir tanesi oluyor. İnşallah Eylül ayı sonuna kadar bu tesisimizi tamamlayarak hizmete açmayı planlıyoruz” dedi.

 Turizm Potansiyelini Artırıyoruz

Başkan Hayrettin Güngör, “Şehrimizin en önemli turizm tesislerinden bir tanesi de Şairler Tepesi. Şairler Tepesi’nde çalışmalarımızı büyük ölçüde tamamladık, hizmet vermeye başladı. Çamlıca Sosyal Tesisleri’nde son aşamaya geldik. Tarihi yapılarımızı da restore ederek turizme kazandırıyoruz. Kadıoğlu Konakları’nda restorasyon projemiz devam ediyor. Fırnız’ın tahsisi konusunda da süreçler devam ediyor. Termal turizm tesislerimizin bulunduğu Ilıca’nın da turizm potansiyelini artırmak için yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Şehrimizin en önemli doğal güzelliklerinden Yeşilgöz’de ilk etap çalışmalarımızı tamamladık, ikinci etap devam ediyor. Buraya ulaşım sağlayan yolumuzu da yeniledik” diye konuştu.

(Haber: İsmail KOYUNCU)