Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

GELECEĞİMİZİN TEMİNATLARI YANLIŞ EĞİTİLİYOR

”Eğitim sistemimizin yaşadığı sorunlarını

”Eğitim sistemimizin yaşadığı sorunlarını kısa basın toplantılarıyla anlatmak mümkün değil. Eğitimde büyük sıkıntılar var. Atanmayan Öğretmenler geleceğimizin teminatları çocuklarımız ve eğitimin her alanında açık var diyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş CHP Kahramanmaraş İl Başkanlığı binasında Basın Mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, ağustos ayı itibarıyla CHP tarafından yönetilen 21 ilde eğitim buluşmaları yapacaklarının altını çizerek “Kahramanmaraş bunlardan birtanesi, buradan yola çıktık” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kaya, Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç ve İl Başkanı Ünal Ateş, Onikişubat İlçe Başkanı  Cahit Özdemir, Dulkadiroğlu İlçe Başkanı Kemal Keleşer ile birlikte il ve ilçe yönetim Kurulu üyeleri ve partililerin katılımıyla Kahramanmaraş’ta düzenlenen toplantıda önemli açıklamalarda bulundu.

CHP’nin “Eğitim Maratonu” programı kapsamında farklı illerde düzenlediği “Eğitim Buluşmaları”  Kahramanmaraş’a gelen Özçağdaş, şehrin konut ve eğitim sorunları hakkında açıklamalarda bulunarak, “Eğitim Türkiye’nin beka sorunudur ve bir numaralı sorunudur”  dedi.

Hatay’ın ardından depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ı ziyaret eden CHP heyeti, sabah saatlerinde ildeki öğretmenler ve eğitim sendikalarının yöneticileriyle bir araya geldi. Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara ve CHP Kahramanmaraş İl Başkanı Ünal Ateş, Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Alptekin Yasım’ı ziyaret etti. Bu ziyaretlerin ardından CHP heyeti, Kahramanmaraş İl Başkanlığı’nda bir basın toplantısı düzenledi.    ”Eğitimi Buluşmaları” kapsamında Kahramanmaraş ’Özçağdaş, CHP olarak birçok konuda çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “Yeni dönemde gölge bakanlıklar ile mevcut iktidarın bakanlıklarını yakından takip ediyoruz. Çalışmalarını değerlendiriyoruz, eleştirilerimizi, önerilerimizi ve projelerimizi paylaşıyoruz,” dedi. Eğitim konusunun Türkiye’nin en temel sorunlarından biri olduğuna dikkat çeken Özçağdaş, Türkiye’de 1.2 milyon öğretmen ve 20 milyon öğrenci bulunduğunu, ancak 1 milyon öğretmenin atanamadığını ifade etti.

“EĞİTİMİN TEMEL VE YAPISAL SORUNLARI VAR”

Eğitimle ilgili sorunların çözülmemesi durumunda, gelecekte de ciddi sıkıntılar yaşanacağını vurgulayan Özçağdaş, Milli Eğitim Bakanlığı’nın çalışmalarını yakından takip ettiklerini söyledi. Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nda yapılması gereken düzeltmeler ve öneriler konusunda ısrarcı olduklarını belirtti. Ayrıca, “Türkiye Yüzyıl Modeli” adı altında sunulan eğitim programının son derece politik ve yetersiz olduğunu savundu ve Danıştay’da yürütmeyi durdurma davası açtıklarını belirtti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, Türkiye’nin son derece ideolojik yüzyıl önceki döneme tamamıyla kafası takılmış bir kadro tarafından yönetilen bir Milli Eğitim Bakanlığı var. Bunların ortaya koydukları hiçbir eğitim modeline uygun olmayan eğitim programı çalışmaları var. Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden yatırımlar azalmış durumda. Dolayısıyla çok temel, çok yapısal sorunları var. Bunları dile getirmeye devam edeceğiz,” dedi.

“DEPREM BÖLGESİNDE ÇOCUKLARIN EĞİTİM VE BARINMA SORUNLARININ ÇÖZÜLMESİ GEREK”

Özçağdaş, Kahramanmaraş’ın depremde büyük zarar gördüğünü ve AFAD il binası dahil birçok yapının kullanılamaz hale geldiğini belirtti. “Dirençli kentler oluşturulamadı. İktidar, bir yıl içerisinde herkesi konutlara yerleştirme vaadinde bulunmuştu. Tam 18 ay geçti ne yazık ki verilen vaatler yerine getirilmedi,” dedi.

Özçağdaş, deprem bölgesi olan Kahramanmaraş’ta yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Deprem sonrası hükümetin vaatlerinin yerine getirilmediğini belirten Özçağdaş, konut ihtiyaçlarının karşılanmadığını söyledi. “Sayın Cumhurbaşkanı bir yıl içinde herkesin kendi evine geçeceğini söyledi, ancak bugüne kadar sadece yüzde 5’i gerçekleşti,” dedi. Deprem bölgesinde çocukların eğitim ve barınma sorunlarının çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Eğitimle birlikte ekonomi ve sosyal sorunlara da değinen Özçağdaş, öğretmenlerin ekonomik zorluklarla mücadele ettiğini ve maaşlarının yetersiz olduğunu ifade etti. “2002 yılında bir öğretmen 19.5 çeyrek altın maaş alırken, bugün sadece 10 çeyrek altın alıyor,” diyerek öğretmenlerin yaşam standartlarının düştüğünü belirtti.  Özçağdaş, AK Parti’nin oy kaybettiğini vurgulayarak, “CHP, yerel seçimlerde Türkiye’nin birinci partisi olmuştur. Akabinde de yapılan her araştırmada birinci partidir. AK Parti, aşağıya doğru inişini sürdürmektedir. AK Parti’ye tavsiye verecek durumum yok ama eğer oylarının daha da aşağı gitmesini istemiyorlarsa vatandaşların durumunu algılama biçimlerini değiştirmeleri gerekiyor,” ifadelerini kullandı.

“SÖZLEŞMELİ VE KADROLU ÖĞRETMEN AYRIMINA SON VERİN”

Atanamayan Öğretmenler konusunda konuşan Özçağdaş, “atanamayan değil, atanmayan öğretmenler var. Ücretli öğretmenlik adı altında yaptığınız emek sorununu, kölelik düzeninde çalıştırdığınız öğretmenlerin koşullarını değiştirin. Ücretli öğretmenliğe son verin. Ücretli öğretmenlik diye bir şey söz konusu bile olamaz. Asgari ücretin altında 10 ay boyunca hiçbir devlet böyle bir kaçak işçi çalıştıramaz. Sözleşmeli ve kadrolu öğretmen ayrımına son verin” diyerek iktidara seslendi.

“MÜLAKAT DEĞİL, LİYAKAT”

Tüm kademelerde her öğrenciye bir öğün ücretsiz yemek verin. Çocuklarımızın yarısının aç olduğunu unutmayın. Çocuklara Anayasa’da karşılığı olduğu şeklinde beslenme hakkıyla, sağlık hakkıyla bir öğün yemek verin. Tüm kademelerde velilerden alınan bağışlara son verin. Bakalım okullar sizin de söylediğiniz gibi işleyebiliyor mu? Görelim hep beraber. Ortaöğretim kademesinde MESEM projesinin bu haliyle uygulanmasına son verin. Mesleki ve teknik eğitimi öğretmen yetiştiren fakülteleri yeniden açın. Mesleki ve teknik okuldaki laboratuvar ve atölyeleri hızlı bir biçimde çağın gerekleriyle yeniden yapılandırılır. Gerçek öğretmen ihtiyacı kadar öğretmen ataması yapıan ama bunu Anayasa’daki gibi yapın. Mülakatla değil, liyakatle yapın. Eğitim fakültelerinin kontenjanlarını ihtiyaca göre revize edin. Öğretmen yetiştirme programı olan alanlarda formasyon uygulamasından vazgeçin. Bu gençlerimize hayal satmayın. Onların gelecekleriyle oynamayın. Psikolojik danışmanlık rehberlik öğretmenlerine, devlette devamlılığın esas olduğu üzerinden verilen norm kadro düzenleme sözünü tutun. Bu sizin iktidarınızın sözüdür. Yine 2022 KPSS sonuçları ile ek atama sözü verdiğiniz öğretmenlere sözünüzü tutun. Atama bekleyen engelli öğretmenleri oyalamayın. Atamalarını yapın.

“ÖZLÜK HAKLARI DÜZENLEYİN”

Ücretli öğretmenlik adı altında yaptığınız emek sorununu, kölelik düzeninde çalıştırdığınız öğretmenlerin koşullarını değiştirin. Ücretli öğretmenliğe son verin. Ücretli öğretmenlik diye bir şey söz konusu bile olamaz. Asgari ücretin altında 10 ay boyunca hiçbir devlet böyle bir kaçak işçi çalıştıramaz. Sözleşmeli ve kadrolu öğretmen ayrımına son verin. Böylelikle sözleşmeli öğretmen olup eş durumundan tayin alamayan ve ailelerinden ayrı kalan öğretmenlerin sorunlarını da çözün. Taban maaşı uygulamasının kaldırılması kararını derhal özel okul öğretmenleri için yeniden getirin. Özel okul öğretmenlerini asgari ücrete 10 ay çalışmaya mahkum etmeyin. Öğretmenlerin 6 ayrı basamakla basamaklandırmasına müsaade etmeyin. Öğretmenleri unvanla değil, maaşla güçlendirin. Onları yoksulluk sınırı altında maaşlara hapsetmeyin. Öğretmenlerin ekonomik ve özlük haklarını düzenleyin. Eğitim yöneticilerinin liyakat esasına göre atanmasını sağlayın.”

CHP3