Andırın’da, doğal ortamda yetişen ve şifa kaynağı olarak bilinen tirşik pancarı kış ayı ile birlikte tezgahlarda yerini almaya başladı.
Andırın bölgesinde yöreye özgü ve halk arasında da Andırın Doktoru olarak bilinen geleneksel yemeklerinden olan ”Tirşik çorbası” Bulgur Pilavı ile birlikte Andırın’da kış ayının vazgeçilmez bir menüsü.
Kahramanmaraş’ta en fazla Andırın’da yetişen tirşik otu, zehirli bitki türü olup, Kuzukulağı, Yılan Otu ve Yabani Pancar olarak da adlandırılıyor.
Özellikle soğuk kış günlerinde insanlar tarafından tercih edilen Tirşik çorbası, lezzetinin yanında aynı zamanda şifa dağıtıyor.
Çukurova bölgesinde yaygın olarak Adana, Osmaniye, K.Maraş’ta (özellikle Andırın) kış aylarında yapılan şifalı bir çorbadır. Bu çorbanın ham maddesi yörede ‘yılan otu’ olarak bilinen zehirli bir ottur.
Tirşik, grip, soğuk algınlığı başta olmak üzere, mide ve bağırsak hastalıklarına hatta kansere bile şifadır. Bundan dolayı tirşiğin diğer adı ‘Andırın doktoru’dur. Fakat şifa olması için doğru zamanda toplanıp, doğru şekilde pişirilip doğru şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Tirşik giren eve hastalık girmez. Tirşiği yöre halkı için bu kadar değerli yapan da tam olarak bu şifa özelliğidir. Bu sebeple kışın hemen her evde yağmurların yağması ile birlikte tirşik yapımları başlar ve tüketilir.
Seyyar satıcılar tarafından Pazar tezgahlarında satışa sunulan tirşik pancarının kilogramını 40 TL den satışa sunduklarını belirten satıcılar satışlardan memnun olduklarını ifade ettiler.