Osmaniye’nin sosyal hayatı, ticareti, siyaseti ve sanatının balmumu heykellerle anlatıldığı Osmaniye Kent Müzesi, geçmişi geleceğe taşıyor.
Gezenleri tarihi bir yolculuğa çıkaran kent müzesinin kurulması için 2011 yılında çalışmalara başlanmış, 2013 yılında ise faaliyete geçmiştir.
Belediye sosyal tesisleri olarak kullanılan bina Selçuklu mimarisine uygun şekilde restore edilerek müze haline getirildi.
Kentte tarihsel süreçteki yaşam biçimi, örf, adet ve geleneklerin hafızalarda tazeliğini koruması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla kent müzesi hayata geçirilmiş.
Yaklaşık 600 eserin sergilendiği müzede Osmaniyelilerin bağışladığı eşyaları da içerisinde barındırmaktadır.
Müzede, ayrıca ilin sosyal hayatı, ticareti, siyaseti ve sanatının balmumu heykellerle anlatıldığı Arasta Çarşı da bulunuyor. Çarşıda, kalaycılık, kaşıkçılık, bıçakçılık, semercilik yapan, sabanla toprağı süren, geçmişte kalan oyunları oynayan çocukların balmumu heykelleri yer alıyor.
Geçmişin tarihsel izlerinin birtakım figür ve heykellerle geleceğe taşınması hedeflenen müzenin ikinci katında kentin tarihiyle ilgili resmi kaynaklara dayalı görsel materyallerden oluşan bir bölüm bulunuyor.
Kentin kurtuluş mücadelesini anlatan resimlerin de yer aldığı müzede gerek kurtuluş mücadelesindeki şehitlerin gerekse terör mücadelesindeki şehitlerin isimleri sergileniyor.
Osmaniye’ye hizmet etmiş devlet büyükleri, kenti tanıtan ünlü sanatçılar ve spor dünyasından insanlar da müzede tanıtılıyor.
Müzeyi sık sık ziyaret ederek eskileri yad eden Osman Erdem; “At arabacısından Osmaniye’nin ileri gelen adamlarının tarihi burada var. Atatürk Parkı içerisinde yer alıyor bu müze. İçerisini gezdiğimiz zaman tarihleri yaşıyoruz, Osmaniye’yi yaşıyoruz. Biz Osmaniye’yi yaşıyoruz, Osmaniye’nin çocuğuyuz, burada büyüdük. Osmaniyemiz çok güzel birçok il geziyorum ama hiçbiri Osmaniye’nin tadını vermiyor. Müzemiz çok güzel Osmaniye’yi anlatıyor.” Şeklinde konuştu.
11