Resmi Gazete’de Yayımlandı! Kahramanmaraş O Listeye Girdi

Resmi Gazete’de yayımlandı. Depremden etkilenen Kahramanmaraş “Afet Sonrası İhya İlleri” arasına girdi. 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma neden olduğu iller, “2024-2028 Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi (BGUS)” kapsamında yeniden toparlanma ve kalkınma stratejileri doğrultusunda “afet sonrası ihya illeri” olarak sınıflandırıldı. Depremlerden en çok etkilenen Kahramanmaraş, Hatay, Malatya, Gaziantep ve Adıyaman illeri için hem […]

whatsapp image 2024 12 17 at 1739157114

Resmi Gazete’de yayımlandı. Depremden etkilenen Kahramanmaraş “Afet Sonrası İhya İlleri” arasına girdi.

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma neden olduğu iller, “2024-2028 Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi (BGUS)” kapsamında yeniden toparlanma ve kalkınma stratejileri doğrultusunda “afet sonrası ihya illeri” olarak sınıflandırıldı.

Depremlerden en çok etkilenen Kahramanmaraş, Hatay, Malatya, Gaziantep ve Adıyaman illeri için hem ekonomik hem de sosyal iyileşmeyi hedefleyen özel stratejiler belirlendi. Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi kapsamında, bu illerin afet sonrası toparlanma sürecini hızlandırmak amacıyla “afet sonrası ekonomik ve sosyal iyileşmenin sağlanması” stratejik amacı oluşturuldu.

KAHRAMANMARAŞ, GAZİANTEP VE HATAY REKABETÇİ, MALATYA BÖLGESEL MERKEZ OLDU

Deprem öncesi ekonomik ve sosyal göstergelere dayanarak yapılan mekânsal tipoloji sınıflamasında:

Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş “rekabetçi iller” olarak,

Adıyaman “rekabet nüvesi il” olarak,

Malatya ise “bölgesel merkez” olarak belirlendi.

Bu kapsamda, depremlerden etkilenen iller hem afet sonrası ihya süreci hem de deprem öncesi belirlenen ekonomik ve sosyal potansiyellerine göre iki ayrı tipoloji altında değerlendirilecek. Her iki tipolojiye uygun stratejiler, illerin depremden etkilenme düzeyine göre eş zamanlı ya da ardışık olarak uygulanacak.

Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisinin öncelikli hedefi, depremden en fazla zarar gören bu beş ilin yalnızca yeniden toparlanması değil, aynı zamanda deprem öncesi ekonomik coğrafyadaki rollerinden daha ileri bir seviyeye ulaşması olarak belirlendi.

Bu çerçevede, Kahramanmaraş, Hatay, Malatya, Gaziantep ve Adıyaman illerinde uygulanacak stratejiler, ekonomik kalkınmanın yanı sıra sosyal iyileşmeyi ve toplumsal dayanışmayı güçlendirmeyi de kapsayacak.

Exit mobile version