ÖSYM Nitelik Kodları Açıklandı: KPSS 2024/2 Memur Alımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

ÖSYM'nin yayınladığı KPSS tercih kılavuzundaki nitelik kodları, adaylar için önemli bir rehber niteliği taşıyor. Bu kodlar, belirli kadro ve pozisyonlar için gereken özel şartları ifade ediyor.

26047

ÖSYM nitelik kodları arasında yer alan 7321, 7353, 7361, 7337 ve 7368 numaralı kodlar, KPSS 2024/2 kapsamındaki memur alımı için adayların dikkat etmesi gereken hususları ortaya koyuyor:

Tüm adayların, ÖSYM’nin resmi internet sitesinden güncel kılavuzu incelemesi ve ilgili kurumların özel şartlarını dikkatlice okuması önem arz ediyor.

Memur (Lojistik Memuru) (4478, 4484 ve 4485 nitelik kodları): Taşradaki yükleme ve boşaltma işlemlerinin yapıldığı işyerlerinde, 7 gün / 24 saat esasıyla tren hazırlama, yükleme, boşaltma, tartı, evrak, vagon mühürleme gibi işlemleri yapacak/yaptıracak ve takip edecektir. Manevra hizmetlerinin düzenli ve emniyetli olarak yapılmasını temin etmekle görevli olacaktır. Demiryolu Emniyet Kritik Görevler Yönetmeliği ile TCDD Taşımacılık A.Ş. Sağlık ve Psikoteknik Yönergesinde belirtilen sağlık koşullarını ve psikoteknik yeterlilikleri taşımaları zorunludur.

7322 – Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü pozisyonlarında istihdam edilecek personel, atandıkları işyerinde en az dört yıl süre ile görev yapmadan isteğe bağlı yer değişikliği talebinde bulunamayacaktır.

7300 nitelik kodu ile belirtilen pozisyonlarda görev yapacakların vardiyalı çalışıp çalışmayacakları veya vardiya şekilleri atandıkları havalimanının çalışma saatlerine göre değişiklik göstermektedir.

Tekniker (Elektronik) (3293 ve 3297 nitelik kodları): Hava Trafik Emniyeti Elektronik Personeli Sınav, Sertifika, Lisans ve Yetkilendirme Yönetmeliği’nin 21 inci maddesi kapsamında aşağıdaki şartlardan en az birini taşımaları gerekmektedir:

7364 – Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü

Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü pozisyonlarında istihdam edilecek personel, atandıkları ilde sağlık özrü ve eş durumu haricinde en az üç yıl süre ile görev yapmadan yer değişikliği isteğinde bulunamayacaktır.

7326 – Hazine ve Maliye Bakanlığı

Hazine ve Maliye Bakanlığı kadrolarını tercih edecek adaylar, atandıkları birimin bulunduğu il sınırları içerisinde fiilen 2 yıl görev yapmak zorundadır.

7315 – İcra Memuru (SGK)

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’na ait bu kadroyu tercih edecek adayların, başvuru tarihi itibarıyla 30 yaşını bitirmemiş olmaları gerekmektedir.

7303 – Koruma ve Güvenlik Görevlisi / 7304 – Koruma ve Güvenlik Görevlisi (Silahlı)

Bu kadro veya pozisyonlarda çalıştırılacak personelde aşağıdaki şartlar aranır:

7304 Nitelik Kodu ile silahlı olarak görev yapacak özel güvenlik görevlileri için 21 yaşın üzerinde olma şartı aranmaktadır. Ayrıca, 6136 sayılı Kanun ve ilgili mevzuatı doğrultusunda kamuya ait sağlık kuruluşlarından alınacak “silahlı özel güvenlik görevlisi olur” ibareli sağlık kurulu raporu istenecektir.

Kamu kurum ve kuruluşlarına ait Koruma ve Güvenlik Görevlisi kadro ve pozisyonlarına atanacakların, ÖSYM’ce yerleştirilmelerini müteakip haklarında valiliklerce yapılacak güvenlik soruşturması ya da arşiv araştırması olumlu sonuçlandıktan sonra ilgili kurumlarca atamaları yapılacaktır.

7302 – Şoför

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 75 inci maddesinde 2015 yılında yapılan değişikliklerle sürücü belgelerinde yeni bir sistem öngörülmüştür. Buna göre, B sınıfı sürücü belgesi istenen kadroları BE sınıfı sürücü belgesine sahip olanlar, C sınıfı sürücü belgesi istenen kadroları CE sınıfı sürücü belgesine sahip olanlar da tercih edebilirler. Eski sürücü belgelerinin geçerliliği de devam etmektedir.

7327 – T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü

T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü pozisyonlarında istihdam edilecek personel, atandıkları işyerinde en az beş yıl süre ile görev yapmadan yer değişikliği isteğinde bulunamayacaktır.

Hareket Memuru, Sürveyan, Mühendis ve Hat Bakım Onarım Memuru:

Hat Bakım Onarım Memuru ve Sürveyan: Demiryolu altyapısı ve üstyapısında bulunan donanımların muayene, kontrol, bakım ve onarım süreçlerinde çalışacaklardır. Bu görevlerin her türlü arazi ve iklim şartlarında günün her saatinde yapılması zorunludur.

Hareket Memuru: Demiryolu trafik kapasitesinin artırılması ile tren trafiğinde çalışacaklardır. Merkezi yerleşim yerlerinden uzak, mahrumiyet bölgesi denilebilecek iş yerleri olan istasyonlarda ve tek başına 7 gün / 24 saat esasına göre çalışılmaktadır.

Puantör (Liman Puantörü): Liman postasının hazırlıklarına ve yük elleçleme işlemlerine nezaret edecek, bu elleçleme işlemlerinin kayıtlarını tutacak ve işlemleri kontrol edecektir. Soğuk, sıcak, yağmurlu, rüzgârlı, nemli her türlü hava koşulunda, vardiya usulüyle esnek mesai zamanlarında uzun süre ayakta kalarak çalışmaktadır.

7374 – Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü (TÜRKŞEKER)

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü (TÜRKŞEKER) pozisyonlarında istihdam edilecek personel, atandıkları işyerinde en az üç yıl süre ile görev yapmadan yer değişikliği isteğinde bulunamayacaktır.

TÜRKŞEKER personeli, alım, satış, sevk, tesellüm, imalat gibi işlemleri yerine getirirken mevcut personelin yokluğu veya yetersiz olduğu durumlarda, Türkiye genelindeki iş yerlerinde geçici olarak görevlendirilebilmektedir. Görevlendirilen iş yerleri açık arazide ve yerleşim merkezlerinden uzakta olabilmektedir. Üretim döneminde vardiyalı veya iş yoğunluğunun arttığı dönemlerde fazla mesaili olarak çalışılmaktadır.

Memur (Şeker/Malzeme Ambar Memuru) (3171, 3173, 3181 ve 3219 nitelik kodları): TÜRKŞEKER iş yerlerinde tartı iş ve işlemlerini de yapacaktır. Bu nedenle, ana hizmet binasının dışında ya da geçici olarak açılabilecek noktalardaki kantar binalarında da çalışmaktadır. Bazı durumlarda iş yeri personel sayısına bağlı olarak alım, satış, sevk, tesellüm gibi işlemlerde bir merkezde yalnız başına görev yapılmaktadır. Bu görevlerin her türlü arazi ve iklim şartlarında ve günün her saatinde (7 gün / 24 saat esasıyla) yapılması zorunludur.

Sonuç olarak, ÖSYM nitelik kodları, adayların belirli kadro ve pozisyonlara başvuruda bulunabilmeleri için gerekli olan özel şartları belirtir. KPSS’ye hazırlanan adayların, tercih yapmadan önce bu kodların açıklamalarını dikkatlice incelemeleri ve kendilerinin uygunluğunu değerlendirmeleri önemlidir.

2024/2 KPSS tercih kılavuzu.

Kaynak: Kamu Personeli Alımı

Exit mobile version