Mimarlık Mesleği ve Yapay Zeka Etkileşimi

Mimarlık mesleği, asırlardır usta çırak öğretisiyle devam etmektedir ve teknolojiyle birlikte yeni bir boyut kazanmıştır. Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, mimarlığın insan yaşamını doğrudan etkileyen bir meslek olduğunu ifade etti ve yapay zekanın mimarlık mesleğini tamamen devralmasının düşük bir ihtimal olduğunu vurguladı. Ayrıca, yapay zekanın mimarların işlerini kolaylaştırabileceği çalışmaların varlığına da dikkat çekti. Mimarlık, Avrupa Birliği’nin […]

Mimarlık mesleği, asırlardır usta çırak öğretisiyle devam etmektedir ve teknolojiyle birlikte yeni bir boyut kazanmıştır. Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, mimarlığın insan yaşamını doğrudan etkileyen bir meslek olduğunu ifade etti ve yapay zekanın mimarlık mesleğini tamamen devralmasının düşük bir ihtimal olduğunu vurguladı. Ayrıca, yapay zekanın mimarların işlerini kolaylaştırabileceği çalışmaların varlığına da dikkat çekti.

Mimarlık, Avrupa Birliği’nin insan odaklı üç meslekten biri olarak kabul edilse de teknolojinin gelişmesiyle birlikte alanında dönüşümler yaşanmaktadır. İKÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, yeni nesil mimarlık eğitiminde CAD, BIM ve 3D modelleme gibi teknolojilerin önemli bir yer teşkil ettiğini belirtti. Ayrıca, sanal gerçeklik, robotik ve yapay zeka gibi alanların da mimarlık mesleğini ve üretim süreçlerini değiştirebileceğine işaret etti.

Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, gençler arasında mimarlık alanına olan ilginin azaldığını belirtti ancak yapay zekanın mesleği tamamen ele geçirmesinin düşük bir olasılık olduğunu vurguladı. Aynı zamanda, mimarlık mesleğinin canlılar var olduğu sürece devam edeceğini söyledi ve gençleri spekülatif yorumlara kapılmadan hedeflerine sadık kalmalarını önerdi.

Mimarlık eğitiminde standartların önemine değinen Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, Türkiye’de akredite edilen mimarlık bölümlerinin sayısının az olduğunu belirtti. Akreditasyonun eğitimde kalite güvencesi sağladığını ve mezunların gereken bilgi ve yetkinliklere sahip olduğunu onayladığını vurgulayan Dostoğlu, bu konuda öncü olan İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nün akreditasyon statüsünü sürdürdüğünü belirtti.

Exit mobile version