Gıdaların bozulmaması için alışveriş sonrası veya hazırlanma sürecinde en fazla 1-2 saat içinde soğutulması veya dondurulması gerektiğini vurgulayan İstanbul Üniversitesi Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen Sedef Aksu, oda sıcaklığında uzun süre bekleyen yiyeceklerde bakteri veya toksin oluşabileceğini belirtti. Aksu, donmuş gıdaların oda sıcaklığında çözülmemesi gerektiğini, en doğru çözme yönteminin buzdolabında olduğunu dile getirdi.
Gıda zehirlenmesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Uzman Diyetisyen Aksu, bakteri, parazit, virüs veya toksinlerle kirlenmiş gıdaların tüketilmesi sonucu zehirlenmelerin meydana gelebileceğine dikkat çekti. Yaz aylarında artan sıcaklıklar nedeniyle besinlerin daha çabuk bozulabileceğini belirten Aksu, uygun olmayan koşullarda saklanan besinlerin tüketilmesinin zehirlenmelere yol açabileceğini ifade etti.
Gıda zehirlenmesinin belirtilerinin diğer zehirlenmelere göre daha uzun sürede ortaya çıkabileceğini vurgulayan Aksu, bu durumun 6-12 saat içinde etkili olabileceğini söyledi. Zehirlenmelerin genellikle 1-3 gün sürdüğünü ancak enfeksiyonun şiddetine ve bireyin sağlık durumuna bağlı olarak 1 haftaya kadar uzayabileceğini belirtti.
Uzman Aksu, gıda zehirlenmesi şikayetlerinin değişkenlik gösterebileceğini, bireylerin tepkilerinin miktar ve hassasiyetlerine bağlı olarak farklılık gösterebileceğini dile getirdi.
Gıda zehirlenmesinden korunma yöntemlerini anlatan Uzman Diyetisyen Aksu, yiyecek ve içeceklerin güvenilir kaynaklardan alınması gerektiğini, pişirilen yemeklerin 2 saatten fazla oda sıcaklığında bekletilmemesi gerektiğini, donmuş gıdaların oda sıcaklığında çözülmemesi gerektiğini vurguladı. Besinleri doğru şekilde saklamanın, hijyen kurallarına uymanın önemine değinen Aksu, kesme tahtalarının ayrı olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.