“Kahramanmaraş Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı: Deprem Bölgesine 450 Milyon Dolarlık KOSGEB ve Dünya Bankası Destek Programı Açıklandı”
Kahramanmaraş Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Muhlis Akkurt, KOSGEB ve Dünya Bankası işbirliği ile deprem bölgelerine sağlanacak 450 milyon dolarlık destek programı hakkında açıklamalarda bulundu. Akkurt, destek programından yararlanma koşullarını şu şekilde açıkladı:
- İşletmeler, destek süresi boyunca deprem öncesinde faaliyet gösterdiği ilde faaliyetini sürdürmesi koşuluyla bu destek programından yararlanabilir.
- Destek programından deprem öncesinde Grup 1 veya Grup 2’de faaliyet gösteren az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı işletmeler ile 2023 yılı Şubat ayı net satış hasılatı 2023 yılı Ocak net satış hasılatından en az %30 (yüzde otuz) düşük olan ve deprem öncesinde Grup 1’de faaliyet gösteren hasarsız işletmeler başvurabilir.
- Destek programından 01/01/2023 tarihinden önce kurulmuş işletmeler, işletme sahibinin vefatı nedeniyle mirasçıları tarafından faaliyetleri devam ettirilen işletme, 01/01/2023 tarihinden önce kurulduğunu gösteren belgeyi sunması halinde destek programından yararlanabilir.
- Destek programından yararlanmak isteyen işletmelerin 2022 yılı net satış hasılatının 75.000 Türk Lirası ve üzeri olması gerekmektedir.
- Deprem öncesinde Grup 1’de yer alan il/ilçelerden herhangi birinde faaliyet gösteren işletmeler, destek süresince kapanmamak ve başvuruda beyan edilen istihdamı destek süresince sağlamak taahhüdüyle destek programından yararlanabilir.
- Deprem öncesinde Grup 2’de yer alan illerden herhangi birinde faaliyet gösteren işletmeler, destek süresince kapanmamak ve izleme süresinin bittiği tarihe kadar açık kalmak, ayrıca izleme süresinin sonunda depremden önceki mali yılın net satış ve istihdamını sağlamak veya aşmak taahhüdüyle destek programından yararlanabilir.
- İşletmelerin, destek programından yararlanabilmesi için Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsünde olması, KBS’de kayıtlı ve aktif durumda olması ve 2022 yılı işletme beyanının onaylı olması gerekmektedir. İşletmelerin 31/03/2024’e kadar işletme beyanlarını vermeleri gerekmektedir.
- Ana faaliyet kodu, dış kaynaklı kredilerin sağlayıcıları tarafından hariç tutulan sektörler arasında yer alıyorsa veya dış kaynak sağlayıcılar tarafından yasaklanan faaliyetlerde bulunuyorsa, işletmeler bu destek programından yararlanamaz.
- İşletme bu destek programından yalnızca 1 (bir) kez faydalanabilir.
Kahramanmaraş Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Muhlis Akkurt, bu destek programının deprem bölgelerindeki işletmelere önemli bir destek sağlayacağını ve iş dünyasının canlanmasına katkı sağlayacağını ifade etti. Ayrıca, bu programın KOSGEB ve Dünya Bankası işbirliğiyle hayata geçirilmesi, depremzedelere yardım etmek amacıyla büyük bir adımın atıldığını göstermektedir.