Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Deprem Bölgesinde İş Yükü Artıyor, Beyanname Süreleri Uzatılmalı!

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) üyeleri, Kahramanmaraş’ta düzenledikleri basın açıklamasıyla, deprem bölgesinde iş yükünün arttığını ve beyanname sürelerinin uzatılması gerektiğini dile getirdi.

Kahramanmaraş Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Abdullah Kalın’ın öncülüğünde gerçekleşen açıklamada, 6 Şubat 2023’te yaşanan depremin ardından bölgede hala devam eden zorluklar ve işletmelerin yaşadığı sıkıntılar vurgulandı. Kalın, mücbir sebep halinin uzatılması ve beyanname sürelerinin yeniden düzenlenmesi çağrısında bulunarak, acil çözüm talebinde bulundu.

Deprem bölgesinde yaşamın normale dönmediğine dikkat çeken Başkan Kalın, “Meslek camiası, esnaf ve sanatkârlar ile ticaret ve sanayi işletmeleri hala zor koşullarda mücadele ediyor. 30 Nisan 2024’te sona ermesi planlanan mücbir sebep halinin yetersiz olduğunu düşünüyoruz. En az 28 Şubat 2025 tarihine kadar uzatılması ve beyan ve bildirimler için 31 Mayıs 2025’e kadar 3 aylık ek süre verilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Kalın, depremde en çok etkilenen meslek gruplarından birinin Serbest Muhasebeciler, Avukatlar, Doktorlar, Mühendisler ve Mimarlar olduğunu belirterek, bu grupların KOSGEB kredilerinden yararlanamadığını ve KOSGEB ile ilgili düzenlemelerin acilen yapılması gerektiğini vurguladı.

Açıklamaya katılan diğer meslek odaları başkanları da deprem bölgesindeki esnaf ve sanatkârlar ile ticaret ve sanayi işletmelerine destek verilmesi gerektiğini ifade etti. Tahakkuk eden vergi ve SGK primlerinin 24 ay faizsiz taksitlendirilmesi talep edilirken, işverenlere de SGK prim ve vergisel avantajlar sağlanması gerektiği vurgulandı.

Kalın, beyan ve bildirimlerin sadeleştirilmesi, bilgi sistemlerinin modernizasyonu ve güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan elektronik uygulamalar aracılığıyla toplanan verilerin etkin bir şekilde sınıflandırılması ve tüm kamu kurumlarıyla paylaşılması çağrısında bulundu.

Son olarak, aynı verilere dayalı tekrarlı beyan ve bildirimlerin kaldırılması, vergi beyan dönem ve sürelerinin resmi tatil günleri dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi talep edildi.