BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNDEN YENİ CİHAZ: DAMAR TIKANIKLIĞINI %90 DOĞRULUKLA TESPİT EDİYOR

Ankara’da Başkent Üniversitesi öğrencileri Merve Nur Aklan ve Zelal Önay, damar tıkanıklığı hastalığının erken teşhisini sağlayan bir cihaz geliştirdi. TÜBİTAK destekli projede yer alan öğrenciler, Türkiye’de sıkça görülen bu hastalığın teşhisinde yüzde 90 doğruluk oranına ulaşıyor. Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde Biyomedikal Mühendisliği bölümünde okuyan Merve Nur Aklan ve Zelal Önay, Dr. Onur Koçak’ın danışmanlığında damar […]

Ankara’da Başkent Üniversitesi öğrencileri Merve Nur Aklan ve Zelal Önay, damar tıkanıklığı hastalığının erken teşhisini sağlayan bir cihaz geliştirdi. TÜBİTAK destekli projede yer alan öğrenciler, Türkiye’de sıkça görülen bu hastalığın teşhisinde yüzde 90 doğruluk oranına ulaşıyor.

Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde Biyomedikal Mühendisliği bölümünde okuyan Merve Nur Aklan ve Zelal Önay, Dr. Onur Koçak’ın danışmanlığında damar tıkanıklığı olarak bilinen ‘Periferik Arter’ hastalığının ön teşhisini gerçekleştiren bir cihaz geliştirdi. Proje kapsamında, özellikle 50 yaş üstü bireylerde sıkça rastlanan ‘Periferik Arter’ hastalığını tespit etmek için kol ve ayak bileklerinden eş zamanlı kan basıncı ölçümü yapıyorlar. Bu ölçümler sonucunda damar tıkanıklığına dair erken teşhis konulabiliyor. Proje, okuldaki Biyomedikal Mühendisliği bölümünde birinci seçildi.

Merve Nur Aklan ve Zelal Önay’ın geliştirdiği cihaz, herkesin kolaylıkla kullanabileceği bir tasarıma sahip. Önay, projenin amacını, hastalığın erken teşhisini sağlamak olarak açıkladı ve cihazın çalışma prensibinden bahsederek, kan basıncı ölçümlerini oranlayarak hastalığa dair bir ön teşhis yapabildiklerini belirtti. Merve Nur Aklan ise cihazın yüzde 90 doğrulukla hastalığı teşhis edebildiğini vurguladı.

Exit mobile version