AÜ’de Binalarda Enerji Verimliliği ve Sıfır Enerji Konsepti çalıştayı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ TARAFINDAN AKDENİZ MÜHENDİSLİK GÜNLERİ KAPSAMINDA “BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE SIFIR ENERJİ KONSEPTİ” KONULU ÇALIŞTAY DÜZENLENDİ.

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından Akdeniz Mühendislik Günleri çerçevesinde, “Binalarda Enerji Verimliliği ve Sıfır Enerji Konsepti” konulu çalıştay düzenlendi.

İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştayın açılış konuşmasını yapan Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Özen, “Kentimizi, bölgemizi ve ülkemizi yakından ilgilendiren teknik alanlardaki güncel konulara, Mühendislik yaklaşımları ile çözüm önerilerinin oluşturulabileceği bir akademik platform olan Akdeniz Mühendislik Günleri’nin bu yıl ki konusunu “Binalarda Enerji Verimliliği ve Sıfır Enerji Konsepti” olarak belirlemiş bulunmaktayız. Dünya genelinde yaşanan küresel iklim değişikliği, karbon emisyonunu azaltma girişimleri, yaşanan petrol krizleri, kaynak yetersizliği, enerji talebinin hızla artması ve bununla birlikte binaların enerji tüketimindeki en büyük payı alması bu sorunları çözmek isteyen araştırmacıların sıfır enerjili bina konulu araştırmalara yönlenmesini zorunlu kılmıştır” diye konuştu.

Sıfır enerjili binaların tipik binalardan yüzde 50-70 daha fazla enerji tasarrufu sağlayabildiğinin altını çizen Dekan Sözen, “Ülkemizin beyan etmiş olduğu “2053 net sıfır emisyon binalar” hedefine ulaşılabilmesi için hazırlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği değişikliği ile normal binalara göre enerji verimliliği daha fazla olan ve kullandığı enerjinin belirli bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından temin eden “Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar” konseptine geçiş, aşamalı olarak zorunlu hale gelmektedir. Karbon emisyon miktarını ve fosil yakıtlara bağımlılığı azaltan bu binalar atmosfere daha az sera gazı salımı yaparak ekolojik ayak izini azaltabilecektir” ifadelerini kullandı.

İki oturum şeklinde gerçekleşen çalıştayın birinci oturumunun moderatörlüğünü Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Halil Çolak yaparken, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. H. Feza Carlak, ‘Sıfır Enerjili Bina Konsepti’ konulu, Makina Yüksek Mühendisi Cüneyt Deniz Küheylan, ‘Bina Isıtma, Soğutma, Havalandırma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Enerji Verimliliği’ konulu, CW Enerji Yönetim Kurulu Başkanı T. Tarık Sarvan, ‘Binalarda GES Uygulamaları ve Yeni Teknolojiler’ konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.

Çalıştayın ikinci oturumunda “Binalarda Enerji Verimliliği ve Sıfır Enerji Konsepti” konusunu güncel bilgiler ışığında kendi meslek alanlarındaki bakış açılarıyla değerlendirildi.

Exit mobile version