Andırın’da bulgur kazanları kaynamaya başladı

Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde vatandaşlar dev kazanlarda buğday kaynatarak kışa hazırlık yapmaya başladı. Tarladan hasadı yapılan buğdaylar yıkandıktan sonra kurulan ocaklar üzerine konulan bakır kazanlarda yaklaşık 3 saat boyunca karıştırılarak kaynatılıyor. Kaynatılan buğdaylar daha sonra yere serilen çadır ve hasırlar üzerinde kurutulmaya bırakılıyor. Kuruyan buğdaylar daha sonra bulgur olmak üzere değirmenlere gönderiliyor. Kimi vatandaş kendi kışlık […]

Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde vatandaşlar dev kazanlarda buğday kaynatarak kışa hazırlık yapmaya başladı.
Tarladan hasadı yapılan buğdaylar yıkandıktan sonra kurulan ocaklar üzerine konulan bakır kazanlarda yaklaşık 3 saat boyunca karıştırılarak kaynatılıyor. Kaynatılan buğdaylar daha sonra yere serilen çadır ve hasırlar üzerinde kurutulmaya bırakılıyor. Kuruyan buğdaylar daha sonra bulgur olmak üzere değirmenlere gönderiliyor. Kimi vatandaş kendi kışlık yiyeceğini hazırlıyor kimi vatandaş ise yaptığı bulgurları satarak ev ekonomisine katkı sağlıyor.
  Andırın ilçesine bağlı Osmancık Mahallesinde buğday hasadının ardından kazanlar kaynamaya başladı. Buğday kazanının kurulduğu mahallede vatandaşlar, kış mevsimine hazırlık yapıyor.
Bulgur kaynatma sezonu temmuz ayı başlarında başlayıp, eylül ayı sonlarına kadar devam ediyor. Bu amaçla en çok iri sert taneli, protein oranı yüksek buğday taneleri tercih ediliyor.
  Mahalle sakinlerinden  Gülseren Menendiz ve Aysel Kıvrak, “Her sene kışlık hazırlıkları olarak bulgur haşlıyoruz. Bulgurlarımızı ilk önce yıkıyoruz. Yıkanan buğdaylar daha sonra içi kalaylı büyük kazanlarda meşe ve çam odunu ateşinde kaynatılıyor. Yenebilecek duruma gelecek kadar kaynatılan buğday daha sonra serilmek için kova ve büyük kaplara konularak dışarı çıkarılıyor. Genellikle buğday sermek için geniş beton damlar veya düzlük alanları kullanılıyoruz. Hedik de denilen haşlanmış buğday, büyük çadırlar ve çarşaflar üzerine serilerek kurutuluyor. Kurutma işlemlerinin ardından çuvallara doldurulan kaynatılmış buğdaylar değirmenlere götürülerek çeşitli büyüklüklerde öğütülerek köftelik ve pilavlık bulgur haline getiriliyor ve böylelikle  kışa hazırlık yapıyoruz.
  Gülseren Menendiz; Ayrıca yapmış olduğumuz bulgurlardan kendimize yetecek kadar ayırıp, kalan bulgurları da evimize misafir gelen eş, dost ve akrabalarımıza ikram ediyoruz. İleriki günlerde de Tarhana, salça, domates ve çeşitli sebzelerden  konservelerimizi yapıp kış ayına hazır hale geliyoruz“ dedi.
Exit mobile version